РЕВИР

У Омољици се налази веома квалитетан ревир „Поњавица“. На домак је Панчева, Ковина и Београда, па је зато честа мета риболоваца и љубитеља природе из Београда и овог дела Србије. Поњавица је омиљена код спортских риболоваца јер се одликује богатим рибљим фондом и нетакнутом природом. Посебна драгоценост и предност ове оазе недирнуте природе је то што пружа јединствен риболовачки доживљај на домак велеграда, а шароликошћу рибљег фонда заинтригираће како пловкароше, тако и вараличаре. Са друге стране, многи ће као главну ману овог ревира навести недостатак инфраструктуре, као и скромно уређена риболовачка места. Уз сасвим мало улагања, на Поњавици ће дословце свако пронаћи део свог риболовачког раја. Ревир је дугачак 14 километара, а широк од 75 до 300 метара. Укупна површина овог природног добра износи око 133 хектара, од чега је 80 одсто под заштитом државе. Остатак богатог и изузетно ловног ревира је на располагању риболовцима. Са просечном дубином од око два метра, односно, максималном дубином од четири метра, ово је типични „барски ревир”, који гарантује добре улове. Ревир може да се похвали са више од двадесет врста рибе. Најзаступљенији су шаран, бабушка, сом, смуђ, деверика и лињак, чиков, црвенперка и сунчица. Међутим, овде немојте очекивати „налицкана” места за риболов. Рашчишћена трска и чврст прилаз води, за сада су једино што Поњавица може да понуди риболовцима, што овом месту пружа „дивљи шарм“. Сам ревир сваком посетиоцу може да понуди одличан риболов на изузетној води. Може се пецати уз годишњу дозволу, која кошта 1.000 динара, односно 500 динара за пензионере. Овоме треба додати чланарину по цени од 250 динара, а за малишане пецање је бесплатно. Нажалост, још увек не постоје услови за ноћно пецање, за чланове Удружења «Поњавица», можемо покушати да то обезбедимо у нашем седишту на самој обали реке недалеко од њеног извора и канала «Надела» који је такође веома богат рибом.

- Још као дете ишао сам тамо да пецам. Канал је дугачак неколико километара, а једног дана сам кренуо у зору и отишао до Црпне станице што је доста далеко од нашег имања. Толико сам се занео пецајући да нисам ни ведео да је почео да пада сумрак. Не бих се ни тада вратио да нису дошли моји родитељи који су ме цео дан тражили, а онда су кренули овамо знајући колико волим да пецам, сећа се Зоран Дојчиновић, власник имања и председник Управног одбора Удружења љубитеља Парка природе «Поњавица» и додаје:

- Будући је Парк под заштитом државе, кретање моторним пловилима строго је забрањено чиме је спречено загађивање ревира, али су зато створени услови за фотосафари кануом, купалишни и риболовни туризам. Поњавица може да понуди доста пратећих садржаја које заједно можемо да осмислимо.

Извор:
http://revirisrbije.com/centar-za-promocije/predstavljamo/ponjavica-divlji-%C5%A1arm-banatske-oaze


Повезане приче: Парк, Поњавица, Туризам