ВИНО

У Панчевачком дистрикту први виногради посађени су 1718. у делу јужног Баната који је ближи Панчеву. Већ почетком 19. века је било толико винограда да се дворски ратни савет 1803. због велике скупоће која је владала у Панчеву «нашао побуђеним да упути на генералну команду наредбу, да се Панчево и места око њега више баве сејањем жита, него ли виноградарством, које преко мере култивирају», пише Милекер у својој Историји града Панчева.

И поред те мере, на обронцима Делиблатске пешчаре пре два века било је близу 200 хектара винограда,а у Омољици се и један део катастарских парцела изван села и данас зове „Виногради“. Почетком 18. века у Банату су се производила „мехадијска јака и трајна вина која су превазилазила вина из Жупанека, као и она са кусићкога и лесковачког брега“. Вино има и ритуални, обредни карактер и за Хришћане симболише крв Господа Исуса Христа у Светој тајни Причешћа, а њиме се освећује и славски колач као симбол Крсне славе која је јединствени обичај Срба.

У седишту Удружења љубитеља Парка природе „Поњавица“, виноградарска колиба на парцели 722 на којој је некада био виноград, саграђена је око 1920. године. Служила је за повремени боравак у вези са коришћењем пољопривредног земљишта и чувањем винограда. С њене десне стране налази се стари чокот винове лозе, сорте Динка. Ова домаћа сорта црвеног грожђа, прилагођена овдашњој клими и отпорна на ниске температуре карактеристричне за Војводину, велике је родности, али даје вино слабијег квалитета па се зато није одомаћила у производњи. Грозд јој је средње величине, збијен, бобице су мале, зелене боје, сочне, неутралног укуса.

Извори:
Срећко Милекер (2004) Историја банатске војничке границе 1764-1873, репринт, Панчево, Историјски архив, страна 97
Срећко Милекер (2004) Историја града Панчева, репринт, Панчево, Историјски архив, страна 58
http://www.pancevo.rs/Hronologija_Panceva-32-1
http://rtvpancevo.rs/Vesti/Ekonomija/vinogradarstvo-ima-ansu-za-razvoj.html


Повезане приче: Земља, Клима