ТАЛЕНАТ

Одувек су постојали посебни таленти, изузетно надарена деца. Омољица није изузетак и ми имамо детеза нови век.Речје о Милану Лазићу, петогодишњем дечаку који већсада редовно похађа забавиште код васпитачице Вукице Јокић. Јошзанимљивије је да Милан већсада иде у београдску школу младих математичара "Архимедес" где учи енглески језик, математику и рачунарство. Настава се организујесамо суботом и часови трају по 45 минута. Три часа породицу Лазићстаје десет марака али је много битније да млади таленат већ сада течно чита ћирилицу и латиницу и пише стампаним словима оба писма.

- Понекад узмем батин буквар па читам приче. Волим да читам књиге, да играм карте и "Не љути сечовече" - каже Милан, нашмали генијалац.

- Али увек се наљути кад изгуби - додаје његов брат.

Ипак, више га интересују бројке. Његова мајка Љубица каже да показује велико интересовање заметематику. Зна да сабира и одузима ШЕСТОЦИФРЕНЕ БРОЈЕВЕ, веровали или не. Нешто теже идемножење и дељење али и поред тога множење му не представља проблем и то до десет

- У нашој земљи нема довољно школа за талентовану децу. Волела бих да је другачије, не самозбог свог детета, већ и због друге деце. Штета је испустити такву шансу - казе мама Љубица Лазић.

Она се обраћала многима за подршку тако да је између осталог Ђура Милошев, донедавно нашминистар за пољопривреду, препоручио неке психологе које су Лазићи посетили. Љубица посебно истиче психологе као што су Борка Салапура из панчевачке школе "Ђура Јакшић", Гордана Јуричан из "Мике Антића" и Никола Атанацковић из Дома здравља у Панчеву.

- Неки од њих су ми говорили да дете треба нормално да се развија и да ће све доћи с временом.Говорили су да не треба да се оптерећује математиком, књигама... Али он гаји велику љубав премаучењу и рекла бих за своје године много зна - закључује Мићина мама.

Ове године Милан Лазић који припада 1995. годишту, полази у први разред основне школе. Пожелимо му пуно успеха и да оправда епитет с почетка овог текста да припада неком будућем добу, новом веку и миленијуму.

Маријана Полић
(текст «Дете за нови век» је објављен у месечном информативном листу „Живот села“, 2000)

Извор:
http://zivotsela.freeservers.com/panorama.htm