УМЕТНОСТ

Прве половине 19. века немачке путујуће трупе су скоро сваке године играле у Панчеву. Често је било и српских представа. Године 1835. Јоаким Вујић је саставио неколико дилетаната, са којима је више седмица приказивао позоришне комаде, а чист приход је употребљен на потпомагање сиромашних уметника. Током 1839. је под вођством Михајила Брежовског дошла у Панчево «прва организирана путујућа трупа, која је играла оригиналне или преводне комаде без шаптача, да би 1842. дошао из београда Ђурковић, који је образовао певачки хор, који јуе наступао особито са песмама проте Васе Живковића, «на што је ђурковић прикупио трупу глумаца, за чије су издржавање панчевачки Срби сакупили 3000 форината» - пише Милекер.

Да је позоришни живот био развијен и у Омољици, сведочи драмска (дилетантска) секција КУД “Сава Ковачевић“ која је почетком педесетих година 20 века у Омољици имала 43 члана и била веома популарна међу становништвом. На Смотри драмског стваралаштва свих националности, осим словачке, на којој је учествовала 21 драмска секција са око 400 чланова, био је похваљен комад “Ђидо” Јанка Веселиновића у извођењу ове драмске секције.

Касније, Омољчани су се некако преорјентисали ка филмској и фото секцији Дома културе “Вук Караџић“ која је радила неколико година. На иницијативу тадашњег управника, опет неколико година касније, у читаоници Дома културе, 2. децембра 1968. године основан је фото кино клуб као први и једини клуб не само у Војводини, већ и целој Србији, оријентисан ка филмском и фото аматеризму на селу. Клуб се 1971. издваја од Дома културе и постаје самостална друштвена организација са статусом правног лица, статутом и жиро рачуном. Исте године, на истој седници Скупштине, донет је закључак да се сваког 7 и 8. августа, у дане Социјалистичке прославе Омољице организује фестивал аматерског филма на тему живот села “Жисел” (живот села). Током 1973. године концепција фестивала је проширена и она, поред аматерског филма, као равноправну фестивалску категорију садржи и изложбу југословенске фотографије на тему живот села. Као пропратне манифестације фестивала, одржаване су вечери сељака песника, изложбе сликара наиваца, а такође и ревије премијерних професионалних играних филмова одмах након завршетка Пулског фестивала. Клуб такође организује филмске школе и семинаре за уметничку фотографију скоро сваке сезоне. Такође издаје Ревију филмских аматера “Жисел” почев од 1972. године. У периоду од 1970. до 1983., 21 члан клуба снимио је укупно 119 филмова. У 1983. години приређена је за штампање и објављена монографија “Клуб филмских и фото аматера “Жисел” Омољица 1968-1983.г.”.

Клуб је основан у окриљу професионалне установе чија је мисија «масовни културно просветни рад» - како су се у овом периоду јединственим именом звале све установе за основно ширење културе. Клуб и по свом трансформисању у самосталну друштвену организацију, остао у непосредној вези са Домом културе који је многобројне активности Клуба организационо и технички испомагао.

Међу члановима оснивачке скупштине Клуба 1968. године, од укупно 24 особе, било 7 професора и наставника, 10 ученика и студената и један киноапаратер. То, као и многи други примери, показује да су просветни радници били носиоци културног живота у сеоским срединама, те да је школска и студентска омладина била пријемчива за нове облике институционализовања културног живота на селу, знатно више него остале професионалне структуре сеоског становништва.

Поред филмског фестивала, омољички Дом културе заједно с клубом филмских и фото аматера "Жисел" организује и једну од само три школе анимираног филма на територији Србије, коју похађају млади из овог села. Школа је веома успешна у свим областима филма, што доказују бројне награде које је добила у земљи и иностранству.

- А да се Омољица баш не би у свему разликовала од других, основано је и Културно-уметничко друштво «Жисел». Добро је што све носи име манифестације по којој је село и постало познато што доприноси очувању духа места – с осмехом каже др Ђукић.

Извор:
Милекер, Срећко (2004), Историја града Панчева, репринт, Панчево, Историјски архив, страна 78
Клуб филмских и фото аматера “Жисел” Омољица, 1968-1983, монографија, аутор Љубисав Миловљевић. Клуб филмских и фото аматера Жисел, Омољица, 1984, стр. 7, 8.
Реферат о раду Савеза КПД среза панчевачког за 1953. годину, Историјски архив Панчево, стр. 4.


Повезане приче: Дом културе, Жисел, Школа