ЦРКВА

Три године након оснивања нормално уређене школе, у Омољици је 1779. године почела изградња православног Храма посвећеног светом оцу Николају који је завршен 1780. године. Иконе на иконостасу су рад већег броја иконописаца 18. и 19. века. Најстарије престоне иконе и царске двери рађене су у другој половини 18. века и пренесене са старијег иконостаса из 18. века. Најстарија матична књига је из 1779. године. Парохијски дом подигнут је око 1900. године (Поповић, 2001:113) а прва матична књига из 1779. године чува се у дигитализованом формату у Историјском архиву у Панчеву, заједно са пас-протоколима о сеоском становништву тог времена.

Током друге половине 20.века тоталитарни режим је рестриктивним и репресивним средствима прогањао свештенство и монаштво, затварао манастире и цркве, те православље готово потиснуо из јавног живота. Затворен је и један од најстаријих манастира Војловица из 1383. године, удаљен 10км од Омољице, веронаука је искључена из образовног програма, а пофторна настава укинута. Верски живот кроз крсне славе сеоских породица се делимично очувао у приватној сфери, али су обичаји повезани са јавним простором изобичајени. Прослављање сеоске славе Преображење замењено је „социјалистичком славом“, „коледе“ нису више обилазиле сеоске куће на Бадње вече певајући божићне песме, а чудотворни извори „водице“ у Војловици и у самом селу су престали да се користе. У цркви су се ипак редовно одржавала Богослужења недељом и верским празницима, а сеоско свештенство данас обавља и обреде крштења, венчања и сахрана.

У селу постоје и католичка црква која нема Богослужења, румунска православна црква посвећена рођењу Пресвете Богородице са Богослужењем једном месечно и хришћанска адвентистичка црква у којој се одвија служба суботом.

После вишедеценијског одсуства религије из јавног живота, сеоска управа поново обележава сеоску славу Преображење на традиционалан начин – сечењем славског колача и пригодним програмима, а испред православне цркве се спонтано организује традиционални сеоски вашар.

Извор:
Милош А. Поповић (2001) Верско-црквени живот Срба у Банату, Зрењанин: Књижара театар, страна 113


Повезане приче: Вино, Водица, Православље, Храст