ЕЛЕКТРИКА

Причају стари Омољичани да се Селешов хотел купао у светлу још 1911., тада када Панчево није ни помишљало на електрификацију, а само годину дана после Новог Сада. А пошто је агрегат превазилазио потребе хотела, Селеш је, зарад неке мале надокнаде, уступио електричну енергију и својим комшијама, тако да је педесетак домаћинстава светлело – објашњава учитељ у пензији Александар Танасијевић. У сећање на стогодишњицу електрификације када су 1911.први пут набављени агрегати за електричну струју, у Омољици је 2012.постављена спомен плоча на згради некадашњег хотела.
Агрегат је због недостатка петролеја, али и радне снаге, престао да ради пред крај Првог светског рата, а Омољица је закратко утонула у таму.

Да, кратко је трајало то тамовање јер се након неколико година појавио Васа Пандуров, који је подигао електричну централу за потребе целог места. Негде, мислим да је била 1926, потписао је уговор с општином Омољица, а следеће године изградио велики објекат и добавио нови генератор марке „сименс-шукерт”. Видевши какву благодат струја доноси нашем „малом месту”, убрзо су дошли и Старчевци, Брестовчани, Баваништанци, сви у жељи да и њих осветлимо – прича кроз осмех овај сеоски хроничар.

Извор:
http://www.dnevnik.rs/drustvo/seoski-hotel-i-bioskop-svetleli-kao-pariz


Повезане приче: Биоскоп, Хотел