ЖИВОТ

Омољчани су имали своје новине. У њима је бележен живот села, па су се тако и звале. Овај месечни информативни лист „Живот села“ основао је и издавао Филмски, видео и фото клуб „Жисел“из Омољице,исти онај који је основао и Фестивал филма и фотографије о животу села „Жисел“. Редакцију су чинили: Горан Лупинка (главни и одговорни уредник), Маријана Полић (земеник главног и одговорног уредника), Георгије Ђукић, Гојко Опачић, Јадранка Минић, Никола Бундало (чланови),Даница Полић, Влада Томић, Витомир Теофановић, сарадници Владимир Гајин (технички уредник), Александар Танасијевић, Тамара Мићановић (фото) и Нада Јанцикин (секретарица). Објављено је укупно 35 бројева, а последњи је изашао 23. јануара 2001. У оквиру рубрика: Панорама села, Коментари, Туризам, Интервју, Фељтон и Спорт, објављен је велики број информативних, истраживачких и аналитичких текстова. На објективности и критичности аутора и саговорника, може се само честитати. Али, оно што је била посебна вредност овог листа је простор за визије будућности села и стална настојања да се креће ка будућности.

-Мој тата је волео спорт и познавао историју, па је о томе и писао са таквом страшћу и посвећеношћу која не би била могућа да је од тога живео. Да није био тако заљубљен у Омољицу, не бисмо ни толико знали и памтили све што су Омољчани чинили не само за себе, већ и за Панчево, Војводину, а надасве за Србију. Били су посебни, и остали су посебни, али без оваквих новина, јавност о томе не зна довољно и не може ценити довољно. Зато Удружење „Поњавица“ у својим причама покушава да део прошлости отргне од заборава и Омољчанима, а и свим љубитељима природе, покаже шта Омољица има и шта је чини тако посебном, каже оснивач Удружења, др Весна Ђукић.

Посебан квалитет овог месечника био је у томе што је младима давао шансу да кажу шта желе подстичући их да своје жеље претворе у стварност. Ово илуструје текст заменице главног и договорног уредника, Маријане Полић „Хоћу да село ври“ у којем пише да „Омољица крије бројне тајне и поседује непроцењиву лепоту али као да се на трен успавала. Зато,управо сада мора да се пробуди а ми смо ти који ћемо јој дати нову снагу.Биоскоп ће поново да проради, позоришне представе ће се опет играти у нашем Дому културе,одељење Музичке школе ће се активирати а стари клавир бити наштимован. Поново ће у Омољицу у дане "Жисела" долазити Милена Дравић, Бата Живојиновић и Добрица Ерић. Село ће поново да ври, само ако ми то желимо».

-На жалост, 13. година после, село не «ври». Лист је угашен, уредник, чланови Редакције и многи спомињани у новинским текстовима су преминули, али и поред тога, не може се рећи ни да Омољица спава. Живот је запео негде између јаве и сна, али сигурна сам да тек треба да покаже своју снагу – каже Весна.

Извор:
http://zivotsela.freeservers.com/komentari.htm


Повезане приче: Жисел, Уметност