Мисија Удружења


Наша мисија је да младе - по годинама, али и духом, покренемо на авантуру с Банатске стране Дунава. На само 40 минута од Београда можете побећи далеко од градског бетона, вреве, буке и гужве, као што и ми радимо већ генерацијама. Чекаће вас магични свет парка природе Поњавица и неколико генерација власника чудесног породичног имања на обали још чудесније равничарске речице. Заједно можемо да истражујемо фасцинантне природне и културне разноликости сеоског начина живота које ће учинити да се за један или два дана осећате као да сте ту читаву вечност. Све што овде постоји и што овај парк природе чини јединственим настало је у садејству природе и човека. Тако мора и да остане. Ми те чари упознајемо и чувамо - за нас, за вас, за нашу децу и за будуће генерације.

У авантуру сусрета са овом некадашњом аутохтоном банатском реком чији је природни ток и изглед сачуван само у дужини од 10 километара, неки од нас су пошли још пре десетак година. Сада желимо да се наша породица љубитеља парка природе Поњавица прошири и да нам се придруже сви који такву авантуру прижељкују. Синергијом породичног и социјалног предузетништва створили смо одрживе моделе здравих стилова живота у заштићеној природи који комбинују аутохтоне сеоске традиције и урбане иновације. Такву комбинацију не желите да пропустите, а кад дођете - отићи ћете само да бисте поново дошли! То гарантујемо јер тако и сами радимо већ читаву деценију. Оно што је до сада била наша привилегија, сада може бити и ваша.

Визија која нас води је да на овом чаробном месту где Поњавица извире, пијуцкамо органске коктеле од воћа и поврћа које смо сами узгајали без трунке пестицида, распредамо мистерију да ли је то права војвођанска понорница, рукавац Дунава или канал који је изградила Марија Терезија, кувамо пасуљ и рибљи паприкаш у котлићу поред виноградарске кућице старе око 100 година, возимо кану и уживамо у јединственом геонаслеђу контраста између насељене стрме леве обале и ненасељене ниске десне обале, фотографишемо лужњакове шуме, заштићене беле врбе и лијане које расту уз сам ток реке, посматрамо ласице, црне чапље и птице гнездарице са листе природних реткости, удишемо кисеоник из тршћака који као природни фитофилтар пречишћава ваздух и воду, шетамо пешачком стазом по насипу који води до Омољичке Аде на Дунаву, тренирамо у отвореној теретани испод разгранате липе старе читав век, по традиционалној рецептури правимо дудовачу од аутохтоних сорти црног дуда који још увек овде расте, учимо како се преживљава у природи, ораховачом пречишћава вода, кува без ватре и прича са совама које овде живе заједно са нама....

Ако се видите у тој слици, чекамо вас.

Чланови Удружења љубитеља Парка природе Поњавица